Szüret, növények felkészítése a télre – a Gazdabolt.hu legyen veletek

Szükségetek lesz rá!… Idén először éreztem magam is úgy, hogy több kedvem van a kertben lenni a sógoromékkal. Korábban sosem érdekelt a kerti rész, de ez is, mint minden, változik idővel. Ezért kellett ráhagyatkoznom több dologban is a gazdabolt.hu-ra.

De mi köze mindennek a hőszigeteléshez? Nos, nem más, mint a hétvégi kert végében álló kis nyaralónk. Az a közös dolog az egészben. Mert szintén közös tulajdon, ugyanúgy, mint a kert. Ezeket vásároltuk együtt a kikapcsolódáshoz, és így ősszel rengeteg mindennek van itt az ideje… Akad munka bőven. Szigetelnünk kell a “kisházat”, hogy télen is kint lehessünk, ami egyébként egészen jó eredménnyel jár egy ennyire kis belterű háznál (egyetlen hősugárzóval kifűthető, amely hőt már csak bent kell tartani), és mióta beszálltam a kert körüli munkákba, tudom, hogy a növénygondozás sem gyerekjáték. De szívesen csinálom. Már tényleg nem kell kétszer szólni, az pedig, hogy ugyanígy kéthetente felváltva kint aludjon valamelyik család, hogy ne a városba szoruljunk be teljesen, az igencsak feldobná a telet is – gondoltam. Jövök tehát most hétvégente, és ami munka van, szinte mindegyikbe magam is betársulok! Hozom egyúttal pedig a gazdabolt.hu-ról szerzett tudást és tapasztalatomat.

Eddig csak a fák körül sertepertéltünk, de tényleg az ősz az, ami eléggé tevékeny időszak ahhoz, hogy idővel kiterjedjen mindenre. Szüret, növények felkészítése a télre – mint írom is a címben, ezek adják az igazi munkát. És nem is arról van szó, hogy van dolog bőven, hanem, mint a gazdabolt.hu tájékoztató felületeiről megtudtuk, az ekkor végzett munkák alapossága biztosítja, hogy jövőre is minden rendben legyen a kertben. Magyarán át lehessen vészelni a telet. Kulcsfontosságú, mint ők is írják, és taglalják több videóban, hogy most mindent jól csináljunk! Óvjuk a fákat, permetezzük, ami kell.

Most úgy áll a dolog, hogy mi tényleg mindent a gazdabolt.hu-t követve csinálunk a kertünkben. A kellékek beszerzésén túl két tippem van, ha hobbikertészek vagytok: ha nagyon alaposak kívántok lenni, olvassátok tematikusan az oldal írásait. De van egy könnyebb megoldásom, lustábbaknak: kövessétek be a Facebook-oldalukat! Az rendszeresen frissül jó és hasznos írásokkal, tippekkel, leírásokkal, és értelemszerűen a legaktuálisabb dolgokat dobja majd fel a hírfolyamotokban, a Facebook-on. Tehát arra fogják felhívni a figyelmeteket, amiben most nem kéne mulasztani. És nem hagynak ki semmit, így emlékeztetőt sem kell írni, csak kicsit visszagörgetni… Olyasmiről kaptok ott mindig értesítést, ami az évszaknak, időszaknak, aktualitásoknak megfelelően tényleg fontos, és természetesen megadják a választ, hogy mit hogyan kivitelezzünk, és mihez mit rendeljünk, ha egyszer tényleg nem szabad elfeledkezni arról a mozzanatról. Így lehet alapossá és profivá válni akkor is, ha csak kedvtelésből kezdtetek bele ebbe-abba, a kerten belül. A Gazdabolt rengeteg energiát fektet bele, hogy mindenkinek minden rendben menjen a folyamatok kézben tartása, mert nekik ez a hitvallásuk, nem csak a szükséges dolgok on-line árusításából áll ez a csodás webhely a neten. Ugyanakkor természetesen ellátják a gazdálkodás világának “legnagyobb halait” is. Erről tanúskodik a szállítási költségtáblázat a webshopban, amiből kiderül, hogy 800 kilogramm fölött is lehet például egyedi ajánlatot kérni bármire. De a több száz kilogrammos rendelések az iménti határ alatt, is mutatják, hogy az egyik legnagyobb ellátóval van dolgunk, akikhez a gazdák gyakran fordulnak.

Ha komolyan vesszük a gazdálkodást, megnyugtató, hogy ilyen profi társasággal van dolgunk, akik a legkisebbtől a legnagyobbig, minden érdeklődő kívánságaira és igényeire figyelnek, nemde? Rengeteg szaktanácsadó áll rendelkezésre egy speciális menüpont alatt, hogy kérdésekre válaszoljanak és valóban, óriási készletekkel rendelkeznek, hozzávalóinkat illetően is. Ha kell valami, mert éppen tehát a halaszthatatlan fázisba ért annak használata, a futár hozza is, mint a pinty!

A gazdabolt.hu továbbá olyannyira sokrétű kínálattal vár, hogy messze nem csak a kerthez találtam meg mindig, minden fontosat – mikor rám bízták a többiek a rendelést. Itt minden olyan dolog is beszerezhető, mint például árnyékoló háló. De ezen kívül vannak itt még grill- és egy party kellékek, simán csak dekorációra szolgáló dolgok (ha nem is lenne kertünk, de azért az udvart kipofoznánk), térburkoló gumilap és minden ilyesmi… A teljesség igénye nélkül – csak, hogy ne higgyük azt, hogy ez a bolt a gazdálkodók, kertészkedők birodalma kizárólag. Aki közérzet-javításra, kevesebb állandó munkával használ egy hétvégi telket, feladatai annak is lesznek majd, amikhez eszközök kellenek tehát. A kert, a növényzet, de még az épített dolgok is leromlanak ugyanis – így csak az ruházzon be ilyenbe, aki néha kimegy oda rendet tenni, és mondjuk a parlagfüvet is lesz ideje kiirtani stb.

Na de vissza a mi teendőinkhez!… Nekünk ugyanis fáink, és pár szőlőtőkénk van, egyelőre. Nem említettem egy szót sem viszont eleddig a szüretelésről… Pedig tényleg az az aktuális, leginkább napirenden lévő tevékenység, amikor e sorokat írom. A legutóbbi rendelésünk is ezekből állt: szüretelő kád 110 literes, szüretelő és dugvány olló, árnyékoló háló rögzítő csipesz, fakötöző heveder, Autumn&Winter őszi gyepfenntartó – mindig jól kijövünk a pénzünkből, és mehet is a szüret, no meg a fák téliesítése. Tényleg olcsók és jó velük a kommunikáció! Ilyenkor kell még elvégezni (ha végeztünk a szürettel) a kénes, kénes-olajos lomblemosást, amely a jövő évi termés megvédésére szolgál. A lemosó permetezés is szüretkor aktuális a szőlőtőkéinken. A kórokozók a lehullott levelekben is áttelelhetnek és akkor jövőre is gondunk lehet velük! Akarunk próbálkozni ezzel-azzal télen is, ezért a árnyékoló háló rögzítő csipesz arra is kell, hogy kisebb fóliát rögzítsünk vele majd, de aztán, talán komolyabb dolgokba is beruházunk, mert nagyon izgalmas, hogy télen is legyen min gondozni. Ha egy komplett fóliasátrat vennénk, egy Hobby Fóliasátor nem túl drága, 335.280 magyar forint, de az mondjuk elég nagy – ezt még nagyon meg kell gondolnunk. Vannak olcsóbb és kevésbé kompakt, de jól funkcionáló megoldások. Bár gondolom, úgy helyes mondanom, hogy attól függően, mit termesztenénk, azok a valójában a specifikus és igazán profi dolgok, noha ebben aztán végképp nem vagyok képzett és felkészült. Úgyhogy ezek még csak előzetes vélekedések. Nem olvastam történetesen ezen részeknek utána.

Pedig van hol, nem győzöm hangsúlyozni! Ne rám hallgassatok, hanem nézzétek meg milyen fóliákat árulnak, és olvassátok el, azok hogyan és mire használhatók. Tényleg rá lehet pörögni erre a dologra! Arról nem is beszélve, hogy egy kis házilag termelt segítség sokaknak jól jön majd, ha még jobban elszállnak, ne adj’ Isten a zöldség- és gyümölcsárak.

Nagy szerelem a hétvégi telek, akár pihenni, akár kertészkedni veszitek. Van azonban mindkettőhöz mindenféle kellék, és kiegészítő a www.gazdabolt.hu webshopban!