A hőszigetelést és a csatornázást is megoldottuk az új házban

Egy új ház építése nem gyerekjáték, de a sok munka meghozza gyümölcsét. Mi is éppen nyakig benne vagyunk az építkezésben, ezért jól tudom, hogy mennyire fárasztó ez a folyamat. Sokszor az ember nem is látja a végét a teendőknek, és már csak az tartja benne a lelket, hogy maga elé képzeli a végeredményt. A hőszigetelésre már régóta megvannak a tervek, és a múltkor már találtunk is egy megfelelő kivitelező szakembert. Ha minden jól megy, egy modern és energiahatékony otthon tulajdonosai leszünk a közeljövőben.

A csatornázással azonban akadtak problémáink, mert ez egy olyan fontos lépés, amit semmiképpen nem szerettünk volna akárkire rábízni. Körbekérdeztünk az ismerőseink között, hogy nem tudnak-e megfelelő szakembert erre a feladatra. A megoldás végül Feri bátyám egyik jó barátjától érkezett, aki a vizszereles.net nevű oldalt ajánlotta nekünk. Kíváncsian meg is néztük, mi is ez pontosan, és amit láttunk, az egészen meggyőző volt. Egy olyan szolgáltatásról van szó, amely során a szakemberek Budapesten és egész Pest megyében házhoz jönnek, és profi módon, garanciával végeznek el bármiféle vízszerelési, csatornázási, fűtésszerelési munkálatokat. Vészhelyzetben akár 1 órán belül is ki tudnak érkezni, és bár a mi esetünkben ez hál’ Istennek nem igazán volt releváns, azért gondolatban feljegyeztem magamnak, hogy ha baj van, őket tudom gyorsan keresni.

Persze először szemügyre vettük azt, hogy pontosan milyen feladatokat vállalnak a csatornázáson belül, mert azért eléggé sokféle csatorna létezik egyetlen házon belül is. Elismeréssel konstatáltam, hogy valójában szinte bármit képesek megcsinálni, ami ide tartozik. Az erről szóló aloldalukat később jobban áttanulmányoztam, és az is tetszett benne, hogy egy csomó infót összeszedtek, megválaszolva a laikusokban felmerülő kérdéseket. Őszintén szólva ahhoz képest, hogy éppen a házunk építésén dolgozok, én magam sem igazán vagyok tisztában a csatornázás folyamatával. A vizszereles.net oldalról azonban egészen sok újdonságot megtudtam: például azt, hogy a légcsatorna az álmennyezet fölé is kerülhet, sőt, lakóházak esetében ez a bevett szokás. Meg is beszéltük a családtagokkal, hogy mi is ezt a módszert szeretnénk alkalmazni a saját otthonunkban, és szerencsére ebben a vizszereles.net szakembereinek a segítségét kérhetjük. Ők egyébként 30 éves tapasztalattal rendelkeznek, úgyhogy már csak azért is őket tartom a legjobb választásnak, mert valószínűleg mindenféle helyzettel találkoztak a pályafutásuk során, így nem okozhat nagy gondot nekik egy ilyen feladat. Ráadásul, mint ahogy azt az oldalukon hirdetik, garanciával és hiteles számlával dolgoznak, tehát minden szempontból nagyon korrekt cégnek tűnnek.

Visszatérve a csatornákhoz: az esővíz és a szennyvíz elvezetéséhez használt eresz és csövek beszerelését is fontos szakemberekre bízni, úgyhogy erre is őket kérjük majd meg. A weboldalon ezzel kapcsolatban is fel van sorolva néhány hasznos tanács és tudnivaló, amiket érdemes szem előtt tartani a tervezéskor.

A tervek nagy része egyébként már kész van, úgyhogy már fel is hívtuk őket, és megbeszéltünk egy dátumot, amikor kijönnek és elvégzik a munkát. Már nagyon várom, hogy kész legyen ez is és a hőszigetelés is, és majd egyszer végre használatba vehessük a lakást. A jövő miatt nem igazán aggódom, mert már arra az esetre is van egy biztos megoldásunk, ha a későbbiekben bármilyen (akár sürgős) vízszereléssel kapcsolatos munkálatra lenne szükség.