A hőszigetelés megvolt? Mondok még tippeket

Nagyon sokat lehet spórolni a ház, vagy a társasház felújításával, hosszútávon. Minden csak kiforrott elképzelés kérdése, és megérheti komoly összeget arra fordítani, hogy az később kamatostul jöhessen vissza. A számok, kimutatások, persze csak egy dolog a sok közül, de mióta mi is túl vagyunk a hőszigetelésen, immár tapasztalatból mondhatom azt, hogy jobban telik a telünk – komfortérzet szempontjából is.

Viszont az is igaz, hogy ha ráérez az ember, ha meglátja a saját büdzsén a kedvezményes hatásokat, könnyű rákapni a jóra, és már a számokat is elkezdi sokra értékelni. És ilyenkor már még többet akar mindenki spórolni, legalábbis még többet próbál, mert tudja, látja, hogy tényleg lehetséges. Nekünk is sok ilyen projekthez jött már meg a kedvünk. Most, az említetteken túl éppen elektromos, kiegészítő fűtésmegoldásokban gondolkodunk bizonyos szobákat illetően, itthon. Mindezt a téli fűtésidő minimalizálásáért ott, ahol nem tartózkodunk rendszeresen, és ezért le is tekertük a radiátorokat. (Annyiban gondolkodunk csak, hogy ne hűljenek ki a falak, és tényleg semmi több) És a futesrendszerek.hu-n rengeteg megoldást kínálnak ilyesfajta elképzelések megvalósítására.

De nem csak ezekben működhetünk velük együtt. Mi, eleinte úgy léptünk kapcsolatba az adott társasággal, hogy elektromos vízmelegítők után érdeklődtünk. Azóta látjuk, hogy szinte minden más is lehet a házban kizárólag elektromos üzemű (villanyáram alapú), nem csak a vízmelegítők, és már az is egy jó opció szerintünk, hogy a gázkazános fűtést most részben végleg “lekapcsoljuk” egyes helyeken. És mobil fűtőtestekkel operálunk majd abban a szobában mindig, melyben éppen vagyunk, de nem életvitelszerűen használjuk. Ilyesmit is árulnak (például elektromos konvektorokat). Bevisszük magunkkal, és amíg ott vagyunk, meleget csinál… És szinte felsorolni is lehetetlen lenne, mennyi mindent kínálnak még ahhoz, hogy pár perc alatt, napjában kevésszer, egy kapcsoló felkattintásával mondjuk, kiváló hőmérsékletet (nem csak hőérzetet) érjünk el, ami ennyi idő alatt nem is fogyaszt el nagy mennyiségű energiát. (Egy két szobában persze még használjuk majd a régi fűtésünket, de folyamatosan kevesebbet, mert ezen szobákban pedig klíma is van, ami télen fűteni is tud)

Visszatérve pedig a nem gáz rendszerű fűtésre, már úgy számolunk, hogy elindulhat jövőre (vagy legkésőbb két év múlva) egy olyan (teljesen forradalmi) projektünk, aminek eredményeképp már hőszivattyúval támogatnánk meg az egyébként is sok tekintetben modernizált házunk fűtését. Az ehhez szükséges villanyáramot pedig napelemekkel termelnénk meg, aminek módját szintén nagyon értik a futesrendszerek.hu-nál.

elektromos vízmelegítők

Már az elektromos vízmelegítők kapcsán is leírják, hogy az alacsony telepítési költség mellett kikerülhetjük, hogy külön kéményrendszert és gázvezetékeket menedzseljünk ugyebár a háztartásban, így átugrunk egy csomó időigényes engedélyeztetést az elején. Továbbá kikerüljük az időszakos ellenőrzéseket (ezek esetében ugyanis nincs mit ellenőrizni), és nem lesz költséges sem a karbantartás, sem a javíttatás. Nincsenek plusz veszélyforrások, az ilyen eszközök eleve kevésbé hajlamosak az elromlásra. Ezen a téren nekünk nagyon beváltak az új ideák, így eddig 100%-os siker az itthoni modernizációs “mániánk”. Nem is állunk le, mint mondtam, mindenben modern, XXI. századi otthont szeretnénk fenntartani, gyorsan javítható, cserélhető, mozgatható eszközökkel, de nyilván sejtitek, hogy részben mi is csak a pénztárcánkat kíméljük. Az eredendő oka az innovációs kényszernek ez… Viszont azt az utat választottuk, hogy nem olcsó dolgokat vásárolunk (legalábbis nem a legolcsóbbakat), és nem halogatunk bizonyos felújításokat, hanem, amint lehet modernizálunk és így később leszünk majd jobban a pénzünknél.

Nem csoda persze, hogy ebben nagyon megfontoltak vagyunk, noha nem túloztam a lelkesedésünk leírásával az elején, de az említett napelemrendszer tényleg hosszú távú befektetés. Manapság sok törvényi változásról is hallunk, de ezeket én nem veszem komolyan – nincs olyan fejlett ország, ahol idővel ne törne magának végleg utat a napelem, így mi sem leszünk kivétel. Most épp a zártüzeműekben érdemes itthon gondolkodni, de meglátjuk tényleg… Ha szeretnénk is haladni, ez lesz a sorban az utolsó. Egyelőre vételezzük a szolgáltatótól az áramot, csak az eszközeink álljanak át teljesen addig!

Ez a megújulókra és zöld-energiákra összpontosító szemléletmód egyébként általánosan is egy nagyon fontos és jó irány szerintem, így jó befektetés is, csak ugyebár tényleg az van, hogy a kezdeti szakaszban támogatások után sem árt nézni napelemügyben, ha az ember nem engedheti meg magának, mert az elején mindenféle kiegészítőre is be kell ruházni, hogy aztán szépen elkezdje visszahozni az árát. Nagyobb rendszerek esetén évtizedekről beszélünk, mire jócskán megtérül (de megtérül!), ugyanakkor jó ha tudjuk, ennek nagyobb részében el fogjuk érni már azt a szintet, hogy ingyen lesz számunkra a saját rendszerünk által megtermelt villanyáram. Úgy értem, ismételten, ha nagy kapacitású napelempanel-rendszert létesítünk! Ezért is gondolkodunk tehát gázfűtés helyett már most is csak, és kizárólag elektromos eszközökben, hogy aztán idővel majd az egész fűtőrendszerünk olyan legyen itthon, ami csak saját megtermelésű villanyáramot használ. Pályázatokról pedig szintúgy mindent tud a futesrendszerek.hu, mint minden más területről, amit érintenek. Engem lenyűgöznek a sokoldalúságukkal.

Az elektromos vízmelegítők feltérképezése anno szintén, elviekben is jó indítás volt. Nem csak, mert az is bevált, hanem már tudjuk, milyen flottul megy a “munka” a futesrendszerek.hu-val közösen. Ha bármi nektek is megtetszik az oldalon, mindenre kérhettek külön, személyre szabott ajánlatot. Ehhez egy adatfelvételi lapon beírhatjátok teljesen részletesen, hogy hány és mekkora helységet szeretnétek mondjuk fűteni, stb, így nem kell kizárólag általánosságban gondolkodnotok valamiről.

A pontos tervezés és az elvi elköteleződés egyaránt a lényeg (50-50%-ban), aztán pedig mielőbb, minél konkrétabban levezeti magunknak, mennyibe fog kerülni, és mennyit hoz majd vissza, amit elterveztünk.

A futesrendszerek.hu-val valóban ilyen egyszerű!… Fűtendő terület, belmagasság, helyiségek száma, azok leírása, és hogy akarunk-e kiegészítésként napelemet? Ezekkel indítjuk a közös együttműködést. Az is opció, hogy csak kisszámú panelben gondolkodunk napelemek terén, így kiegészítjük csak az egyébként vásárolt energiamennyiséget.

Aztán, mondtam még, hogy a napelem-telepítés előtt a hőszivattyús megoldás lehet a majdan kiépítendő “háttere” az itthoni fűtésrendszerünk működtetésének. Akkor ezzel zárnám a veletek való közös gondolkodást (miután egy nagyon hétköznapi dologgal, az elektromos vízmelegítőkkel nyitottam): ez talán az egyik legalacsonyabb fogyasztású és legmagasabb hatékonyságú megoldás mind közül, ami szintén környezetbarát és az általam sokat említett oldalon minden megtalálható vele kapcsolatban! És szintén külön főmenüpontot érdemelt a főoldal tetején, tehát alaposan kiismerhetitek magatokat ebben a dologban is, ha a futesrendszerek.hu-t olvassátok. Számos fajtája van, mi olyat szeretnénk, ami a levegőből képes nyerni az energiát, és újabb fűtésrendszerek esetén ráköthető a vízcsöves rendszerre úgy, hogy a meglévő radiátorok munkája is hasznosul a továbbiakban, tehát nem kell semmit kidobni a meglévő dolgok közül. (A hőszivattyú fűtővizet melegít, akár télen is a külső alacsony hőmérséklet ellenére, hőenergiával)

Sosem késő elkezdeni modernizálni, csak legyen meg az akarat. Most már azt mondom: a lelkesedés menet közben biztos jönni fog, főleg ha mindent elolvastok a témában és így beválik majd bizonyosan az, amit elterveztetek!