Energetikai korszerűsítés hőszigeteléssel és napelemmel

Egy átlagos, régebbi építésű családi ház energetikai besorolása három fő tényezőből áll össze: hőszigetelés, nyílászárók és a fűtés módja. A mi házunk besorolása jelenleg GG, ami nagyon messze áll az optimálistól. A tanúsítást végző szakember ajánlása, hogy ha szeretnénk kevesebbet rezsit fizetni, akkor mindenképp érdemes beruházni a ház energetikai korszerűsítésébe. Ezek a munkálatok egymást kiegészítik, függnek egymástól, tehát nem elég egy családi házban csak a fűtési rendszert korszerűsíteni, a hő megszökik a szigeteletlen falakon és nyílászárókon át. A korszerűsítést így érdemesebb a hőszigeteléssel kezdeni, az átlagos tégla házakra manapság 10-20 cm dryvit szigetelést szoktak feltenni. A hő nem csak a falakon, de a födémen is megszökik, ezért érdemes azzal kezdeni a szigetelést, amennyiben lehetséges. A régebbi házak födémei sokszor döngölt földből és nádból állnak, így ezt a födémet ki kell cserélni korszerűbb technológiára, a könnyített beton vagy a fa födémre pedig 15 cm szigetelést érdemes felhelyezni.

Amint elkészült a ház szigetelése, a fűtés korszerűsítése következik, ennek módját számos tényező befolyásolja. A telken lévő közművektől, illetve az anyagi háttértől is függ, milyen fűtést építünk ki. A kombi-cirkó kazán gáz meglétét igényli, a környezettudatosabban gondolkodók elektromos fűtést alkalmaznak, ám ez a technológia csak akkor lesz igazán környezetbarát, ha megújuló energiával szerezzük be a villamos áramot.

Napelemek felszerelése a házra nagyban segíti az energiatudatos felhasználást és az energetikai besorolás javulását, a legfőbb akadálya ennek a módszernek a kezdeti beruházási tőke nagysága, ugyanis a napelem rendszer kiépítése meglehetően költséges vállalkozás. Ha összehasonlítjuk a gázfűtés korszerűsítésével, akkor viszont azt láthatjuk, hogy jóval kisebb a beruházási költségek közti különbség, tehát ha választani kéne, hogy egy komplett fűtésrendszert gázra vagy elektromos fűtésre cseréljünk, akkor hosszabb távon az elektromos fűtés és a napelem győzni.

Miért?

Mert a napelem megújuló energiával, a napfénnyel üzemeltethető, a rezsiköltségek tehát optimális esetben nullára hozhatóak ki, a kezdeti beruházás 5-10 év alatt meg is térülhetnek. Ennek azonban feltétele, hogy a legjobb napelem rendszert válasszuk a piacon és hozzáértő szakember gárda végezze a rendszer telepítését, beüzemelését. Érdemes körbekérdezni az ismeretségi körben, hogy van-e olyan cég, melyet személyesen ajánlanának, célszerű több cégtől bekérni árajánlatokat. Itt is érvényes az a szabály, hogy a túl olcsó az nem lesz jó minőségű, a megfelelő technológiának ára van.

Az általam kinézett cég weboldalán részletesen leírják, melyek a jó rendszer alapvető követelményei, milyen napelem márkával dolgoznak és milyen módon mérik fel a terepet, hogy utána megfelelő árajánlatot tudjanak adni, a legjobb minőségű és összetételű rendszert tudják telepíteni. A cég a Sharp napelem paneljeire esküszik és az inverter fontosságára hívja fel a figyelmet. Az inverter az a készülék, amely a napelem által termelt egyenáramot átalakítja a háztartási berendezések által használt váltóárammá, tehát ennek zavartalan működése alap feltétel. A zavartalan működést a megfelelő méretezés biztosítja, a rendszer tervezése során figyelembe kell venni a háztartás átlagos fogyasztását, melyet úgy állapíthatunk meg, hogy listázzuk azon nagyon fogyasztókat, melyeket használni szoktunk a házunkban. Az elektromos fűtés, az inverteres klíma a legnagyobb fogyasztó, így elsősorban ennek az áram igénynek kell eleget tennie a napelemes rendszernek, emellett érdemes azon is gondolkozni, hogy az elkövetkezendő években lesz-e még nagyobb fogyasztó beszerelve a házba. Ha például elektromos autóban gondolkodunk, akkor biztos, hogy nagyobb napelemes rendszert és nagyobb teljesítményű invertert kell felszerelnünk.

Mielőtt belekezdenénk a házunk energetikai korszerűsítésébe, érdemes tehát konzultálnunk hozzáértő szakemberekkel, akik pontos számítások alapján tanácsot tudnak nekünk adni, hogy milyen nagyságú szigetelést, milyen típusú nyílászárót és mekkora teljesítményű fűtési és napelem rendszert építsünk ki, hogy elérjük a jobb energetikai szintet.