Jószomszédi viszony – a hangszigetelés után a palackos PB gáz cseréje

Az utóbbi időben iszonyatosan sokat tudtam beszélni a hő- és hangszigetelésről, hiszen amikor az építkezésünk zajlott, sikerült eléggé kiokosítanom magam a témában. Sőt, elég sok ház körüli dologban jegyeztem meg úgymond „useless fact”-nek tűnő információkat. Ilyen volt például a palackos PB gáz is.

Az agglomerációba, Pécelre költöztünk ki nagyjából két éve. Kisváros, mégis falusias jellegű település. A házunk viszonylag új építésűnek számított, a ’90-es évek végén építették, így nekünk „csak” a nyílászárókat kellett kicserélni, és a festést kellett megoldani. A házhoz tartozott egy nyári konyha is, amit tulajdonképpen próbateremnek gondoltunk átalakítani.

Az előző tulajdonos hagyott ott egy vadi új gázpalackot, mert az ottani tűzhely csak azzal működött. Bár magán a gázpalackon gyorsan túl is adtunk – a szomszéd néni jól is járt -, mert akkor már tudtuk, hogy a zenekarnak lesz ott mini próbaterme. Ekkor kezdtem el utánanézni, hogy ez hogyan is működhet, mert a kíváncsiságom csak ott motoszkált az agyam hátsó zugában.

Azt tudtam, hogy leginkább tűzhely működtetéséhez használják. A szomszéd nénink ezenfelül melegvíz előállításához is használja, hiszen csupán a hidegvíz bevezetve hozzá. Elég régi házban lakik, ami kívülről ugyan nem látszódik, mert nagyon jó a szigetelése.

PB gáz

Találtam néhány igen hasznos információt a palackos PB gáz tárolásáról és szállításáról is. Számos zöldfülűeknek való weboldal van, de nekem a leghasznosabbnak a Gázpalackfutár weboldala bizonyult. (És mint utólag kiderült, a szomszéd néni lánya is innen szokott a néninek gázpalackot rendelni.)

Megbízható cégnek tűnik, 17 éve foglalkoznak gázpalackokkal és az egyéni háztartástól kezdve nagyvállalatokig mindenhova kiszállnak, vagyis Budapesten belül és 20 km-es vonzáskörzetében. Ami jó, mert Pécel pont beleesik ebbe a hatótávolságba. Ugyan a MOL benzinkutakon is lehet gázpalackot kapni, de azért mégis jó, ha szakavatott kéz végzi el a szükséges munkálatokat. A csere talán még menne egy hétköznapi embernek is, de a töltést semmiképp nem érdemes egyedül megpróbálni.

A fővároson belül egész korrekt áron szállítanak, vidékre pedig távolság alapján adnak egyéni árajánlatot. Kétféle méretben lehet kapni palackot, ami PB gázzal működik. A kisebb 11,5 kg-os, a nagyobb 23 kg-os. A néninek is ilyet adtunk oda. Ami pont jó, mert az első infó, amit írnak, hogy ugyanolyat kell rendelni, mint ami már volt korábban is.

A kiszállítást már 2-4 óra közötti idősávban is tudják vállalni, ami elég frankónak tűnik. Így tényleg ad hoc jellegű problémákat is tudnak orvosolni. A mennyiség sem akadály, azt írják. Bár nyilván nekem nem lesz szükségem több tucat palackos PB gázra. És itt jön a soha, ne mondd, hogy soha! Tényleg jobb, ha az ember elraktározza magának az infókat úgy vagyok vele, mert tényleg nem lehet tudni, hogy mikor van rá szüksége. Ugyanakkor, mint említettem, az általam megjegyzett „useless fact”-ekre sokszor nincs is szükség, de van rá valószínűség, hogy egyszer tudnom kell ezeket. Szóval, kicsiben és nagyban is gondolkodnak, ez szimpatikus. Ahogyan a kommunikációjuk stílusa is az. Hiszen közvetlenül, visszatérő, kvázi úgymond „régi barátként” köszöntik az érdeklődőket a honlapon.

A telefonszámuk legalább ötször szembejött velem az oldalukon, fel is írtam a mobilomba én is. Mégis ki tudja, hogy a szomszéd néninek mikor kell segítségére sietni. Jobb, ha ilyen információval rendelkezik az ember. Főként, ha meg akarja tartani a jószomszédi viszonyt és nem szeretné, ha iszony lenne belőle.