Uncategorized

A szigetelés csodái, akár hő, akár hang

Köszönhetően a modern gyártástechnológiának, eljárásoknak, ma már sem a hő-, sem pedig a hangszigetelés nem okoz különösebb problémát még vékony falak esetén sem. Régen azzal védekeztek a hideg ellen az emberek, hogy minél vastagabb falakat építettek, hátha azzal sikerül bent tartani az értékes meleget, de hát amíg a termodinamika tudománya nem létezett, illetve amíg nem lehetett pontosan megmérni, hol is távozik a lakásból, épületből a hő, addig ez többnyire meddő harcnak bizonyult. Persze voltak különböző eljárások, mint a vastag szalmaréteg vagy a levegőrés a falrétegek között, de ezek a nyomába se érnek a mostani polietilén szigeteléseknek. Mi több, már olyan téglák is léteznek, melyek eleve hőszigeteltek, így a külső-belső szigetelés már jóval vékonyabb is lehet. A hangszigetelés pedig korábban kimerült vastagon párnázott falakban, ma viszont pár négyzetméter speciális szivaccsal akár teljes mértékben lezárható egy szoba.

A hőnek közvetítő közegre van szüksége, ami a hétköznapi esetek többségében a levegő. Kint is a légkör lehűlése jelenti a hideg beálltát, odabent pedig a fűtőegységek a belső légtömeget hevítik. Ha valahol rés van, ott a fizika törvényeinek megfelelően megtörténik a hőcsere, és a hőmérséklet igyekszik kiegyenlítődni. Viszont a levegő, ha el van zárva, vagyis nem képes saját anyagával érintkezni, akkor kiváló hőszigetelőként is funkcionál! Pont ez a lényege a falak hőszigetelésének, hogy egy könnyű, magas levegőtartalmú, de zárt “hungarocell” réteggel, vagy más szigetelőanyaggal elzárjuk a falfelületeket a külső tértől, így az épület sokkal lassabban adja le a belső hőjét. Akkor az igazi az eljárás, ha a szigetelés minden irányból megtörténik, de már egy külső fali réteggel is csodákat lehet elérni, és jelentős energia- és pénzveszteségtől megkímélni az ott lakókat.

A hangszigetelés már egy merőben más kérdés. A hangnak is a levegő a közvetítő közege, az továbbítja a rezgéseket, melyeket a hangforrás kelt. Egy üres, sima falú szobában azért visszhangzik minden hang, mert a rezgéshullámok ide-oda verődnek a kemény hangfelületekről. Hangszigetelés esetén ezeket a rezgéseket igyekszünk csillapítani, vagy teljesen el is nyelni. Amint kerül abba a szobába pár bútor, szőnyeg, matrac, vagy bármi más szálas felületű és puha tárgy, máris megszűnik a visszaverődés, hiszen ezek az objektumok csillapítják a rezgést, nem engedik tovább haladni. A modern hangszigetelő rétegek úgy vannak kialakítva, hogy a lehető legnagyobb mértékben elnyeljék a hanghullámok keltette rezgéseket, így azok nem juthatnak a külvilágba, avagy nem jönnek be kívülről. Hangszigetelő nyílászárók esetén is a több, egymástól elzárt rétegen van a hangsúly, hiszen ha a légrétegek nem tudnak kapcsolatot létesíteni egymással, akkor a rezgéseket sem tudják továbbítani.

Természetesen ahhoz, hogy mind a hő-, mind pedig a hangszigetelés tökéletes legyen, szükséges némi felmérés és tervezés, és az sem mindegy, hogy hogyan vannak a rétegek felrakva. Egyszerűnek tűnhet, de valójában hozzáértés nélkül, hiányosan elhelyezve a probléma nem fog megszűnni. Ha tehát jól működő, minőségi szigetelés szeretnél, természetesen magad is nekiállhatsz megcsinálni, de nem biztos, hogy nem jársz jobban, ha ezzel foglalkozó szakembert bérelsz fel, aki ellát a megfelelő beszerzési információkkal, illetve hiánytalanul elvégzi a felhelyezést.